Carxofa de Benicarló

Denominació d'origen La carxofa (Cynara Scolymus) es cultiva sobretot a les regions mediterrànies i a les zones que gaudeixen d'un clima suau. El seu consum data de més de dos mil anys. Aquestes plantes van ser considerades ja pels antics com un apreciable aliment, i es recomanava especialment amb coriandre, vi, oli d'oliva i garum, nom d'una cèlebre salsa de peix usada en l'antiguitat. És un card gran, com ho indiquen les arrels àrabs del seu nom "espina de terra".

Aquest card gran apareix en l'escut de la ciutat de Benicarló com a reflex de la importància que tenia aquest producte, ja des de l'antiguitat a la nostra zona.

A Benicarló sempre ha tingut un fort arrelament entre els agricultors i, des de fa diversos anys, se celebra la Festa de la Carxofa, amb una sèrie d'actes socioculturals que culminen amb una grandiosa torrada de carxofes.

Entre les qualitats de la carxofa, la seua part comestible proporciona un 12% de glúcids, la sexta part de la qual la constitueix un sucre molt peculiar, la inulina, que la toleren bé fins i tot els diabètics.

A més, se li atribueixen propietats medicinals tradicionals, però sense base científica, per exemple, es considera que produeixen un efecte favorable en les funcions hepàtiques i renals.