L’Ajuntament edita un llibre per a promoure la cuina d’aprofitament

17/04/2024

El llibre ofereix consells per a millorar la planificació de la compra i la conservació dels aliments. El proper 24 d'abril es repartiran exemplars gratuïts per la compra de productes frescos superiors a 20 euros.

El proper dimecres 24 d'abril es presentarà al Mercat de Benicarló el llibre 'La cuina de l'aprofitament', un projecte editat per l'Ajuntament en el marc dels pressupostos participatius on s'ofereixen tot tipus de consells per a millorar la planificació de la compra i la conservació dels aliments, a més de receptes per a aprendre a elaborar plats amb restes d'altres menjars i aprofitar parts d'aliments que habitualment desestimem.

Així ho ha explicat la regidora de Comerç, Sonia Foix, que ha anunciat que «aprofitant la presentació del llibre, oferirem a la ciutadania la possibilitat d'aconseguir de manera gratuïta un exemplar del llibre, només presentant un tiquet de 20 euros o més per la compra de producte fresc».

Sonia Foix ha detallat que «els tiquets podran ser de forns, peixateries, fruiteries, carnisseries, en definitiva, de qualsevol establiment de proximitat que tinga a la venda producte fresc».

La presentació del llibre tindrà lloc a les 10.00 hores al Mercat i durant tot el matí tindrà lloc una acció promocional amb el llibre com a protagonista. «El que volem amb aquesta iniciativa --ha remarcat la regidora-- és promoure l'economia local a través de la compra de productes de proximitat, sostenibles i no envasats, ja que d'aquesta manera comprem el que necessitem i evitem els residus».

Malbaratament alimentari, un problema global

Segons l'informe de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), prop d'un terç dels aliments que es produeixen cada any al món per al consum humà es perden o es desaprofiten. És a dir, un de cada tres quilos d'aliments que es produeixen al planeta no els consumeixen els éssers humans, i en molts casos arriben a gestionar-se com a simples residus que van a les escombraries.

El malbaratament alimentari és un problema i un repte que s'ha intentat abordar al llarg dels últims cinquanta anys. Recentment, s'ha creat un compromís global de reducció del malbaratament alimentari amb la vista posada al 2030.